Om Johanson

 • Om Johanson
  Vår historia börjar redan 1953. Det var då Börje Johanson fick idén att sy braskuddar och startade företaget. Genom åren har vi nått en internationell publik genom att satsa på skandinavisk design och gediget möbelhantverk. Offentliga miljöer runtom i världen är idag vår hemmaplan. 
   
  Vi utvecklar våra kollektioner i närsamarbete med några av Europas främsta möbelformgivare. Deras idéer i kombination med vår småländska hantverkstradition ger produkterna en alldeles speciell stil och känsla. 
   
  I princip all tillverkning sker i våra moderna anläggningar i Markaryd. Det betyder att vi har full kontroll över stomtillverkning, tillskärning, sömnad, tapetsering, montering och metallbearbetning. Dessutom kan vi erbjuda ett stort urval av klädselmaterial och 399 olika RAL-färger för möblernas metalldelar. Tillsammans ger det våra kunder stor valfrihet, korta leveranstider och framför allt hög kvalitet. 
   
  Just kvalitet och miljö är viktiga ledord för oss. Därför är företaget ISO 14001-certifierat, våra produkter är Svanenmärkta och kriterierna för Möbelfakta uppfylls. Vi uppfyller också EU-normernas högsta krav för provning och hållfasthet i offentlig miljö. Ljudabsorbenter testas enligt EU-standard och alla produkter hållbarhetstestas av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. 
   
  I dag är Johanson ett internationellt företag som omsätter 170 miljoner kronor och har 60 medarbetare. Vår tidlösa, skandinaviska design är efterfrågad över hela världen och vi har trogna kunder i Europa, USA, Mellanöstern och Asien. Ambitionen är att växa med bibehållen kvalitet och leveranssäkerhet – och med samma stora engagemang och service som vi ger våra kunder i dag.
   
   
   
   

   

  Vår historia

  1953

  Bröderna Johansons Fåtöljindustri startades 1953 i en enkel källarlokal som en tapetserarverkstad. De omtalade braskuddarna blev företagets första produkt, tillverkade i galon, stoppade med träull och vadd. Kuddarna bestod av trekanter som syddes ihop så att de bildade ett stjärnmönster. 1960 Vi kan inte prata 1960-tal utan att nämna den klassiska äggformade fåtöljen Venus, en av Johanson Designs genom tiderna bäst säljande möbel. Åtskilliga är de barer, restauranger, nattklubbar, kryssningsfartyg, kontor och privata hem där Venus är en uppskattad del av inredningen än idag.
   

  1972

  Efter några år med generellt vikande branschsiffror, lyckades Börje Johanson och hans bröder åter få fart på ruljangsen. 1972 flyttade fabriken till nybyggda och mer modernt utrustade lokaler.
   

  1980

  Företagets omsättning låg på cirka 15 mkr, jämfört med idag på nära. 200 mkr i koncernen. Stolar som Barstol 10, TV-fåtöljen Amigo och Largo är produkter som sålde bra. Allt tillverkas i Markaryd, så att man har full kontroll över att det blir ordentligt gjort.

   

   

  1990

  Sedan mitten av 90-talet äger bröderna Dan och Paul 100 % av bolaget Johanson Design. Två förändringar som Dan och Paul snabbt insåg var nödvändiga, var dels att se över säljsidan, dels att inleda samarbete med externa formgivare. Designern Mattias Ljunggren hörde av sig, resultatet blev barstolen Sputnik som finns kvar i sortimentet. Nästa genombrott blev det tillsammans med Leo Thafvelin som ritade Snaps, som fick en ikonisk status med stora exportframgångar.

  2003

  Inleddes samarbetet med designern Alexander Lervik. Alexander har sedan dess utgjort en betydelsefull kugge i det johansondesignska maskineriet. Ett år senare lanserades Cuba-fåtöljen, tätt följt av stolen Studio.

  2009

  Johanson flyttar till dagens stora och ändamålsenliga lokaler, som nu är kompletterat sedan 2020 med extra lager på motsvarande 13000 kvm.

  2021

  Johanson har nu flyttat in i sitt nya showroom på Blekingegatan 22 i Stockholm, som ett led i en anpassning till en mer hållbar framtid. Idag samarbeter vi med flera av de främsta formgivarna i branschen.
  I koncernen ingår företag som Decibel, Corium, Metector och LTZ som är vår kompletterande produktionsenhet i Litauen.
   

  Stolsserien Pelican, design Johan Lindstén, är nu komplett och är den första stolen i Sverige att erhålla miljömärkningen EU Ecolabel.

   
Johanson Movie